menu

Bamboe fargesia

Wie kent deze bekende plant niet? Deze prachtige en fraaie plant groeit als kool en zorgt ook nog eens voor een flinke dosis groen in jouw tuin. We hebben het hier over de befaamde bamboe fargesia! Deze plant is afkomstig uit de bamboe grassenfamilie (Poaceae) en wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt door mensen in de eigen tuin. Het is namelijk een niet woekerende plant en zorgt daarom niet voor de alom bekende en gevreesde wildgroei.

Sterker nog, een bamboe fargesia is tegenwoordig juist ontzettend populair om bijvoorbeeld een haag mee te creëren zodat er meer privacy ontstaat. Daarnaast geeft bamboe een natuurlijke en groene uitstraling aan je tuin wat gegarandeerd zorgt voor een flinke dosis sfeer. Ben jij op zoek naar een fargesia of wil je er misschien eerst nog wat meer over weten? Lees dan snel verder want in dit artikel vind jij de belangrijkste informatie en kan je ze ook nog eens gemakkelijk online vanuit huis bestellen!

Bamboe fargesia robusta pingwu
Bamboe fargesia rufa
fargesia robusta pingwu sfeerfoto 1
fargesia robusta pingwu sfeerfoto 2
bamboe fargesia nitida great wall
bamboe fargesia murieliae jumbo 1

Plaatsen & verzorging van jouw bamboe fargesia

Wil jij in jouw tuin een fargesia planten maar weet jij nog niet precies waar je allemaal aan moet denken? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij zodat jij zorgeloos jouw nieuwe aanwinst in de tuin kan planten én onderhouden:

1. Voedzame grond

Zorg ervoor dat op de plek waar jij de fargesia wilt planten, de grond voedzaam is en niet te droog. Na het planten wordt geadviseerd om jaarlijks in het vroege voorjaar de grond te bemesten met gedroogde koemestkorrels.

2. Wanneer het beste te planten?

Je kan in principe een fargesia het gehele jaar door planten maar het advies is om dit te doen vanaf februari, als de vorst uit de grond is. Het wordt afgeraden om een fargesia te planten in een periode van extreme droogte.

3. Snoeien

Je hoeft een fargesia niet per se te snoeien. De bladeren die in de winter lelijk zijn geworden vallen er namelijk vanzelf af en het grote voordeel van een bamboe fargesia is dat het ook heel vlot weer aangroeit. Toch wordt het wél geadviseerd om je fargesia te snoeien zodat deze een compact en volumineuze uitstraling zal blijven houden en steeds voller er uit zal komen te zien in de loop der jaren.

TIP: Maak met een heggenschaar lange halen en knip de stengels op het juiste formaat af. Het wordt geadviseerd om in juni te snoeien en dit in augustus nogmaals te herhalen.

4. Maximale hoogte

Wat ook handig is om vooraf te weten is natuurlijk de maximale hoogte van jouw gewenste fargesia. Let er daarom goed op welke variant je koopt en kijk in de omschrijving goed naar de maximale hoogte van de betreffende variant zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

5. Water geven

Bamboe planten staan bekend als echte waterverslinders en houden niet van droogte. Breekt er een droge en/of zonnige periode aan? Zorg dan dagelijks voor voldoende water! Een voordeel van de fargesia is dat jij precies kan herkennen wanneer de plant water nodig heeft. Het blad gaat namelijk opkrullen als hij dorst heeft en op die manier weet jij direct dat je de plant weer even moet voorzien van een slokje water! Ideaal toch?

6. Welke bamboe fargesia soorten zijn er allemaal?

Als je graag een bamboe fargesia wilt kopen voor in je tuin heb je de keuze uit verschillende soorten. Afhankelijk van jouw wensen en de grootte van jouw tuin kan je zelf een keuze maken voor welke jij graag wilt gaan. Zo kan de robusta pingwu bijvoorbeeld wel 4 meter hoog worden en kan de rufa doorgroeien tot wel 3 meter hoogte. Ook is de omvang in de breedte van iedere variant verschillend. Om jou zo goed mogelijk te helpen met het maken van de juiste keuze zetten wij voor het gemak alle soorten voor je op een rijtje!

Bamboe fargesia robusta Pingwu

We beginnen met de robusta pingwu. Deze variant valt in de categorie middelgroot en kan doorgroeien tot een hoogte van maximaal 4 meter en 1,5 meter breed in doorsnee. De pingwu is vooral geschikt voor de wat kleinere tuinen en is zowel te planten met als doel om een haag van te maken of gewoon in een pot te planten. Het blad van de pingwu heeft een mooie glanzende kleur wat zorgt voor een sfeervolle en exotische uitstraling. Aanvullende belangrijke eigenschappen zijn:

 • De stengels van de pingwu worden maximaal 2 centimeter dik.
 • Tijdens de koude wintermaanden kan de pingwu zich goed weren en overleeft met gemak vorst tot -20 graden Celcius. 
 • De pingwu is een niet woekerende soort en daarom hoef jij je dus niet druk te maken om wildgroei. 
 • Tijdens de warme zomermaanden heeft de pingwu dagelijks water nodig en in de winter wordt geadviseerd om de pingwu op een plek te zetten uit de koude wind.

Bamboe fargesia Rufa 

De volgende soort die we uitlichten is de rufa. Ook deze variant valt in de categorie middelgroot en kan een maximale hoogte bereiken van 2 tot 3 meter en een maximale breedte in omvang van 1 meter. De rufa wordt gekenmerkt door de smalle groene bladeren en de roodachtige stengels die in de loop van de tijd gaan verkleuren naar wat meer olijfgroen. Net als de pingwu is de rufa ook bij uitstek geschikt voor kleine tuinen. Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • De rufa heeft een maximale stengel dikte van 1 centimeter en naarmate de plant ouder wordt kan het voorkomen deze wat gaat hangen.
 • In de wintermaanden kan de fargesia rufa vorst overleven tot wel -25 graden Celcius. 
 • Het kan voorkomen dat het blad gaat oprollen tijdens de zomermaanden of bij strenge vorst. De plant herstelt zich echter van nature snel weer en je zal het nieuwe blad in het voorjaar dan ook weer snel zien groeien.
 • Ook de rufa is een niet woekerende soort. Je  hoeft je daarom ook geen zorgen te maken om wortels die alle kanten op groeien.
 • Zorg tijdens de droge en zonnige dagen voor voldoende water. Plant jij de fargesia in een pot of bak? Zorg er dan voor dat de pot of bak aan de onderkant ook het water goed door kan laten zodat het niet té vochtig wordt.
 • Staat je fargesia in een pot of bak? Zet deze dan in de winter juist weer op een plekje uit de koude wind.

Fargesia Jiuzhaigou

Met de jiuzhaigou haal je ook een prachtige soort in huis. Deze variant kan een maximale hoogte bereiken van zo’n 2 tot 3 meter en maximaal 1 meter breed in doorsnee. Een bijzondere eigenschap van de jiuzhaigou is dat de stengels in de zon een rode gloed krijgen wat met name in het voorjaar goed te zien is en zorgt voor een prachtige uitstraling in je tuin. Andere belangrijke eigenschappen van de jiuzhaigou variant zijn:

 • De stengels van de jiuzhaigou variant worden maximaal 1 centimeter dik.
 • In de winter kan de jiuzhaigou met gemak vorst overleven tot wel -20 graden Celcius. 
 • Ook bij de jiuzhaigou kan het voorkomen dat de bladeren gaan oprollen tijdens periodes van vorst, droogte of zon. Dit herstelt zich vanzelf weer zodra het voorjaar er aan komt. 
 • Niet woekerend, je hoeft dus geen maatregelen te nemen en kan zorgeloos de fargesia planten op jouw gewenste plek.
 • Geef ‘m tijdens droge en zonnige dagen voldoende water en let op (bij het planten in bakken of potten) dat er voldoende water door kan worden gelaten.

Fargesia Scabrida

Ook de scabrida variant is een fraaie soort die jouw tuin gegarandeerd een mooie uitstraling zal geven. De scabrida kan groeien tot een maximale hoogte van 2,5 tot 3 meter en maximaal 1 meter breed. Een mooie eigenschap van de scabrida is dat de stengels onder invloed van de zon gaan verkleuren en naarmate de plant ouder wordt ook nog eens een andere kleur zal krijgen. De stengels zijn namelijk in de beginjaren blauw groenig en veranderen in de loop der jaren meer naar een olijfgroene kleur. Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • Maximale dikte van de stengels van ongeveer 1 centimeter.
 • Kan met gemak vorst overleven tot wel -23 graden Celcius.
 • Het kan bij extreme vries temperaturen voorkomen dat het blad valt. De plant herstelt zich echter snel weer en zodra het voorjaar er aan komt zie je alweer nieuwe bladeren.
 • Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat deze soort ook niet woekerend is waardoor jij geen last zult hebben van vervelende wortels die voor overlast zorgen.
 • Breken er zonnig en droge periodes aan? Dan lust de scabrida dagelijks een slokje water. Zorg daarom iedere dag voor voldoende water. Let er wel op (bij het planten in bakken of potten) dat er voldoende water door kan worden gelaten aan de onderkant van de bak of pot.

Fargesia Murieliae Jumbo

Zoals de naam al doet vermoeden is deze variant één van de grote jongens en kan doorgroeien tot wel 4 meter hoogte. De uitstraling van de murieliae jumbo komt eigenlijk het meeste in de buurt van de traditionele bamboe stengel die bij iedereen bekend is. Zo hebben de bladeren een heldergroene uitstraling en hebben de stengels echt de geelgroene bamboe look. Je kan deze variant gebruiken om prachtige hagen mee te creëren maar ze zijn ook geschikt om te planten in een bak of pot. Houd er wel rekening mee dat de bak of pot zwaar genoeg is om het gewicht van de plant aan te kunnen zodat deze niet omvalt bij een stevige wind. Overige belangrijke informatie:

 • Het wordt aangeraden om de murieliae jumbo te plaatsen in een schaduwrijke plek. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat de plant ook in de winter mooi blijft.
 • Deze murieliae jumbo is goed bestendig voor de winter en kan tot -25 graden Celcius overleven.
 • Plant jij de murieliae jumbo in een bak of pot? Ook dan wordt het bij deze variant aangeraden om de bak of pot tijdens de wintermaanden uit de wind te zetten.

Fargesia Nitida Great Wall

Last but not least, de nitida great wall. Een haagbamboe bij uitstek zoals de naam eigenlijk al verklapt. Met deze variant kan je namelijk gemakkelijk hagen creëren die zorgen voor de nodige privacy of afscheiding. Een belangrijk kenmerk zijn de lange smalle bladeren die wel 6 tot 12 centimeter lang kunnen worden wat zorgt voor een volle en maximale zichtdichtheid. Wil jij een fargesia vooral gebruiken voor het creëren van een haag in je tuin of rondom je terras? Dan is deze variant dé beste keuze! Andere belangrijke eigenschappen zijn:

 • Maximale hoogte van 2.5 tot 3 meter en een maximale breedte van ongeveer 1 meter.
 • De kleur van de bladeren zijn grijsgroen.
 • Naarmate de plant ouder wordt zal de groene kleur van de stengels veranderen naar een wat meer paars groene kleur.
 • Ook de nitida great wall valt onder de categorie niet woekerend.
 • Zorg tijdens droge of zonnige periodes dagelijks voor voldoende water en geef de plant bij voorkeur een beschut plekje zodat de bladeren ook in de winter nog steeds mooi er uit blijven zien.   

Shop verder op Misterbamboe!

Bij Misterbamboe zijn wij gek op alles wat maar met bamboe te maken heeft. Je vindt bij ons dan ook oneindig veel inspiratie als het gaat om bamboe must-haves voor in of rondom je woning! Ben jij graag in de tuin bezig en vind jij de bamboe look ook zo mooi? Bij ons kan je ook terecht voor een sfeervolle bamboe plantenbak of een gave bamboe bloempot! Maar ook voor complete bamboe tuinmeubelen ben je bij ons aan het juiste adres. Laat je inspireren en maak van jouw tuin je eigen heerlijke tropische relax plekje!

Interessant? Deel dit artikel!

Meest gelezen:

Volg ons op social media!

Shop de leukste bamboe artikelen bij Misterbamboe.nl!

0
Jouw winkelwagen
Je winkelwagen is nog leeg

Menu